czwartek, 2 listopada 2017

Rosół



Nie jestem szczególną entuzjastką zup ale dobrym rosołem nie pogardzę.Najlepszy rosół jaki pamiętam to oczywiście rosół mojej babci z domowym makaronem ale rosół mojej mamy też jest pyszny :)Najlepsze smaki to te najprostsze :)


SKŁADNIKI

✤ porcja rosołowa
✤ pęczek włoszczyzny(kapusta,por,marchew,seler,korzeń pietruszki)
✤ sól,pieprz ewentualnie kucharek
✤ suszony lub świeży lubczyk albo natka pietruszki


Zdarzają się pęczki włoszczyzny z kapustą ale często są bez,jeśli kupicie z kapustą to nie bójcie się jej wrzucić do zupy,ona też daje aromat.
Marchew,seler i korzeń pietruszki obieramy ze skórki i w całości wrzucamy do garnka z resztą włoszczyzny i porcją rosołową.Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.Gdy warzywa będą miękkie to wyciągamy je z wywaru.Kapusta i por dają wspaniały aromat ale po ugotowaniu już do niczego nam nie będą potrzebne natomiast marchew,seler i pietruszkę ścieram na tarce na dużych oczkach i dodaję z powrotem do wywaru.Z porcji rosołowej można obrać mięso i dorzucić do rosołu.Doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy lubczyk lub pietruszkę i podajemy z ugotowanym makaronem.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...