środa, 17 stycznia 2018

Pierogi ruskie


Uwielbiane prawie przez wszystkich,ugotowane,odsmażane,z cebulką,z boczkiem lub ze śmietaną pyszne w jakiejkolwiek kombinacji-pierogi ruskie.
Zapraszam :)


SKŁADNIKI NA CIASTO

Ponieważ zazwyczaj robię pierogi na dwa dni to podaję porcję na większą ilość
✤ 1,5 kg mąki
✤ 4-5 łyżek oleju
✤ dwie szklanki bardzo ciepłej wody

Sekretem udanego ciasta jest jego wyrobienie.Przyznam szczerze,że gdy wyrabiałam ciasto ręcznie to nigdy nie byłam z niego zadowolona ale od kiedy wyrabiam je w robocie to jest idealne.Mąkę wsypujemy do miski i dolewamy olej,następnie dolewamy po trochu bardzo ciepłej wody do momentu aż ciasto będzie jednolite.Niekoniecznie trzeba zużyć dwie szklanki wody,może być mniej lub więcej.Ciasto zawijamy w woreczek i dajemy mu chwilę odpocząć.

FARSZ

Podaję orientacyjne proporcje

✤ ok.1,5 kg ugotowanych ziemniaków
✤ 2 kostki twarogu
✤ 2-3 cebule
✤ sól,pieprz

Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę,cebulę szklimy na patelni na maśle lub margarynie,dodajemy do ziemniaków i twarogu.Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy podsypując mąką.Wykrawamy kółka i nakładamy farsz po czym lepimy pieroga.Układamy na obsypaną mąką stolnicy.Gotujemy w osolonym wrzątku.Podajemy wedle uznania :)

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...