Uwielbiane prawie przez wszystkich,ugotowane,odsmażane,z cebulką,z boczkiem lub ze śmietaną pyszne w jakiejkolwiek kombinacji-pierogi ruskie.
Zapraszam :)
SKŁADNIKI NA CIASTO
Ponieważ zazwyczaj robię pierogi na dwa dni to podaję porcję na większą ilość
✤ 1,5 kg mąki
✤ 4-5 łyżek oleju
✤ dwie szklanki bardzo ciepłej wody
Sekretem udanego ciasta jest jego wyrobienie.Przyznam szczerze,że gdy wyrabiałam ciasto ręcznie to nigdy nie byłam z niego zadowolona ale od kiedy wyrabiam je w robocie to jest idealne.Mąkę wsypujemy do miski i dolewamy olej,następnie dolewamy po trochu bardzo ciepłej wody do momentu aż ciasto będzie jednolite.Niekoniecznie trzeba zużyć dwie szklanki wody,może być mniej lub więcej.Ciasto zawijamy w woreczek i dajemy mu chwilę odpocząć.
FARSZ
Podaję orientacyjne proporcje
✤ ok.1,5 kg ugotowanych ziemniaków
✤ 2 kostki twarogu
✤ 2-3 cebule
✤ sól,pieprz
Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę,cebulę szklimy na patelni na maśle lub margarynie,dodajemy do ziemniaków i twarogu.Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy podsypując mąką.Wykrawamy kółka i nakładamy farsz po czym lepimy pieroga.Układamy na obsypaną mąką stolnicy.Gotujemy w osolonym wrzątku.Podajemy wedle uznania :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz