czwartek, 15 lutego 2018

Pizza


Najbardziej lubię pizzę,którą sama przygotuję bo mogę kontrolować stopień wypieczenia i oczywiście to co się na niej znajdzie:)
Podany przepis jest na dużą blachę z piekarnika.Z podanych składników wyjdzie Wam puszysta pizza natomiast jeśli zrobicie z połowy porcji to ciasto będzie cieńsze.Wypróbowałam i grube i cienkie ciasto i oba szczerze polecam:)


SKŁADNIKI NA CIASTO

✤ 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
✤ 400 g mąki
✤ 250 ml ciepłej wody
✤ łyżka oliwy lub oleju
✤ łyżeczka cukru i soli

Drożdże,cukier i 50 ml ciepłej wody mieszamy i odstawiamy na chwilę przykrywając ściereczką.Jeżeli robimy ze świeżych drożdży to dodajemy jeszcze łyżeczkę,dwie mąki.
Gdy drożdże podrosną to wyrabiamy ze składników ciasto i odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką.Po tym czasie wyrabiamy chwilę ciasto na obsypanym mąką blacie.

RESZTA SKŁADNIKÓW

✤ 500 g pieczarek
✤ 200 g wędzonego boczku w plastrach
✤ 250 g startego żółtego sera
✤ 2-3 łyżki ketchupu


Pieczarki podsmażamy doprawiając do smaku.
Na lekko wysmarowanej olejem blaszce rozciągamy ciasto.Smarujemy ketchupem.Wykładamy pieczarki,układamy boczek i posypujemy serem.
Pieczemy w 200 stopniach ok 12 minut cienkie ciasto,15 minut grube.Są to orientacyjne dane dlatego że każdy piekarnik jest inny i należy monitorować stan wypieczenia.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...