czwartek, 12 października 2017

Krokiety





Z mojego doświadczenia wynika że najlepsze krokiety to te które zrobi się własnoręcznie.Sa trochę czasochłonne ale efekt wart jest poświęcenia.
Farsz oczywiście można modyfikować wedle swoich upodobań.
Klasycznie podawane z barszczem ale i bez niego się obronią :)

NALEŚNIKI

✤ 2 szklanki mleka
✤ 1 szklanka wody(najlepiej gazowanej)
✤ 2 szklanki mąki
✤ jajko
✤ szczypta proszku do pieczenia
✤ olej do smarowania patelni

Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na chwilę aby ciasto odpoczęło.Rozgrzewamy patelnię i za pomocą ręcznika kuchennego natłuszczamy patelnię olejem.Wlewamy porcję ciasta i smażymy,przewracamy na drugą stronę dopiero gdy spód będzie już ładnie zarumieniony.

FARSZ

✤ 2 torebki białego ryżu
✤ 500 g mięsa mielonego
✤ sól,pieprz,ulubione przyprawy

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu,mięso podsmażamy na patelni.Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku,można dodać podsmażone pieczarki.
Zawijamy krokiety.



Zawinięte krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej,


Smażymy na rozgrzanym tłuszczu,



Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...