Z mojego doświadczenia wynika że najlepsze krokiety to te które zrobi się własnoręcznie.Sa trochę czasochłonne ale efekt wart jest poświęcenia.
Farsz oczywiście można modyfikować wedle swoich upodobań.
Klasycznie podawane z barszczem ale i bez niego się obronią :)
NALEŚNIKI
✤ 2 szklanki mleka
✤ 1 szklanka wody(najlepiej gazowanej)
✤ 2 szklanki mąki
✤ jajko
✤ szczypta proszku do pieczenia
✤ olej do smarowania patelni
Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na chwilę aby ciasto odpoczęło.Rozgrzewamy patelnię i za pomocą ręcznika kuchennego natłuszczamy patelnię olejem.Wlewamy porcję ciasta i smażymy,przewracamy na drugą stronę dopiero gdy spód będzie już ładnie zarumieniony.
FARSZ
✤ 2 torebki białego ryżu
✤ 500 g mięsa mielonego
✤ sól,pieprz,ulubione przyprawy
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu,mięso podsmażamy na patelni.Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku,można dodać podsmażone pieczarki.
Zawijamy krokiety.
Zawinięte krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej,
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu,
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz