czwartek, 12 października 2017

Beza z cytrynowym kremem i bitą śmietaną






Krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku-beza idealna.
Jeśli do tej pory pieczenie bezy było Waszą zmorą to z tego przepisu wyjdzie Wam na pewno.
Pamiętajcie tylko aby dobrze ubić białka i po każdym wsypaniu cukru cierpliwie miksować aby cukier się rozpuścił.
Cytrynowy krem można przechowywać w lodówce jeśli nie zużyjecie całego lub nie zjecie go przed wyłożeniem na bezę ponieważ jest obłędny :)Czasami jak mam ochotę na ten krem ale nie chce mi się piec bezy to przekładam go w pucharku wraz z bitą śmietaną,poezja :)



BEZA

✤ 6 białek
✤ szczypta soli
✤ 300 g cukru
✤ łyżeczka octu lub soku z cytryny
✤ łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy po łyżce cukru,masa jest gotowa jeśli rozetrzemy ją w palcach i cukier nie będzie wyczuwalny. 




Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy okrąg np z tortownicy.Pianę wykładamy w ramach okręgu i wyrównujemy




Pieczemy 5 minut w temperaturze 150 stopni a potem 1.45 do dwóch godzin w temperaturze 110 stopni.Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

KREM CYTRYNOWY

✤ 2 jajka
✤ 2 żółtka
✤ 150 g cukru
✤ 80 g masła
✤ sok i skórka otarta z dwóch cytryn

Do garnka wbijamy jajka i dodajemy żółtka,cukier oraz sok i skórkę z cytryn.Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu,dodajemy masło.Podgrzewamy masę cały czas mieszając aż do zgęstnienia.Odstawiamy do wystudzenia.




BITA ŚMIETANA

✤ 330 ml śmietanki 30%
✤ łyżka lub dwie cukru

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem.Śmietana nie może być za słodka ponieważ jej smak ma się równoważyć z słodką już bezą i kwaśno słodkim kremem cytrynowym.

Na wystudzonej bezie rozsmarowujemy cytrynowy krem a na nim śmietanę i zajadamy :)

                                                       Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...