Krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku-beza idealna.
Jeśli do tej pory pieczenie bezy było Waszą zmorą to z tego przepisu wyjdzie Wam na pewno.
Pamiętajcie tylko aby dobrze ubić białka i po każdym wsypaniu cukru cierpliwie miksować aby cukier się rozpuścił.
Cytrynowy krem można przechowywać w lodówce jeśli nie zużyjecie całego lub nie zjecie go przed wyłożeniem na bezę ponieważ jest obłędny :)Czasami jak mam ochotę na ten krem ale nie chce mi się piec bezy to przekładam go w pucharku wraz z bitą śmietaną,poezja :)
BEZA
✤ 6 białek
✤ szczypta soli
✤ 300 g cukru
✤ łyżeczka octu lub soku z cytryny
✤ łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy po łyżce cukru,masa jest gotowa jeśli rozetrzemy ją w palcach i cukier nie będzie wyczuwalny.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy okrąg np z tortownicy.Pianę wykładamy w ramach okręgu i wyrównujemy
Pieczemy 5 minut w temperaturze 150 stopni a potem 1.45 do dwóch godzin w temperaturze 110 stopni.Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
KREM CYTRYNOWY
✤ 2 jajka
✤ 2 żółtka
✤ 150 g cukru
✤ 80 g masła
✤ sok i skórka otarta z dwóch cytryn
Do garnka wbijamy jajka i dodajemy żółtka,cukier oraz sok i skórkę z cytryn.Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu,dodajemy masło.Podgrzewamy masę cały czas mieszając aż do zgęstnienia.Odstawiamy do wystudzenia.
BITA ŚMIETANA
✤ 330 ml śmietanki 30%
✤ łyżka lub dwie cukru
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem.Śmietana nie może być za słodka ponieważ jej smak ma się równoważyć z słodką już bezą i kwaśno słodkim kremem cytrynowym.
Na wystudzonej bezie rozsmarowujemy cytrynowy krem a na nim śmietanę i zajadamy :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz