Sezonowa,pyszna zupa ze świeżej fasolki szparagowej.
Dodatek octu nadaje jej nieco charakteru.Jest naprawdę pyszna.
SKŁADNIKI
✤ porcja rosołowa
✤ 500 g żółtej fasolki szparagowej
✤ 250 g boczku wędzonego
✤ kilka ziemniaków
✤ 2-3 marchewki
✤ 2-3 łyżki octu
✤ 2 łyżki mąki
✤ 2 łyżki masła lub margaryny
Porcję rosołową wrzucamy do garnka,zalewamy wodą i zagotowujemy.
Obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w kostkę.Fasolkę kroimy na mniejsze części.
Wrzucamy warzywa do gotującej się zupy i gotujemy aż będą miękkie.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni,wrzucamy do miękkich już warzyw.
Przygotowujemy zasmażkę.Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła lub margaryny,dodajemy 2 łyżki mąki i cały czas mieszamy aby nie było grudek.Zasmażkę dodajemy do zupy i chwilę gotujemy.
Zupę doprawiamy dwoma łyżkami octu i w moim przypadku kucharkiem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz