Najpyszniejsza ze wszystkich zapiekanek.Sycąca,z dużą ilością czosnku...Niech was nie zniechęci dodatek ketchupu ponieważ to z niego wyjdzie sos.
Spróbujcie koniecznie :)
SKLADNIKI
✤ 400 g makaronu np.świderki
✤ 500 g mięsa mielonego
✤ 500-560 g ulubionego ketchupu
✤ 250 g żółtego sera
✤ duże opakowanie śmietany 18%
✤ kilka ząbków czosnku
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Mięso mielone podsmażamy z 3 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku na odrobinie oleju po czym wlewamy ketchup,mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu.Ser ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną,dodajemy 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku.
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego,dodajemy sos z ketchupu i mięsa mielonego,mieszamy.Na górę wykładamy masę serowo-śmietanową,wyrównujemy.
Pieczemy ok.20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Śmietana 18% gęsta czy taka do zup i sosów " płynna"
OdpowiedzUsuńGęsta,18 %
OdpowiedzUsuń