Pierniczki,które nie muszą długo leżakować bo nie są twarde,można je przygotować tuż przed świętami.Dzieci miały mnóstwo radości z dekorowania :)
SKŁADNIKI
✤ 500 g mąki
✤ 200 g masła
✤ 150 g cukru
✤ 140 g miodu
✤ łyżeczka sody
✤ jajko
✤ 3 łyżeczki przyprawy korzennej
W garnku podgrzewamy do rozpuszczenia masło,cukier,miód i przyprawę korzenną.
W misce mieszamy mąkę z sodą i dodajemy przestudzoną mieszankę oraz jajko.
Zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki.Ciasto w lodówce stwardnieje.
Rozwałkowujemy na ok.7 mm podsypując blat mąką.
Gotowe pierniczki pieczemy w 160 stopniach około 10 minut.
Po ostudzeniu dekorujemy wedle uznania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz