wtorek, 5 grudnia 2017

Paszteciki z kapustą i pieczarkami


Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami zagościły u mnie na kolację ale wiem że często są też podawane na świąteczny stół lub jako przekąska z okazji imprez.
W każdym bądź razie warto wypróbować przepis :)


SKŁADNIKI NA CIASTO

✤ 500 g mąki
✤ 25 g świeżych drożdży
✤ 250 ml mleka
✤ 1/4 szklanki oleju
✤ jajko
✤ łyżka cukru
✤ łyżeczka soli

Z drożdży robimy rozczyn(drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut).Składniki na ciasto zagniatamy wraz z podrośniętym rozczynem na gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.

NADZIENIE

✤ 400 g kiszonej kapusty
✤ 200 g pieczarek
✤ sól i pieprz


Kapustę kroimy,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni.Miękką kapustę odcedzamy i mieszamy z podsmażonymi pieczarkami.Doprawiamy solą i pieprzem.


Podrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 równe części.Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok.0,5 cm.Nakładamy farsz na całej długości prostokąta i zwijamy w rulon.Brzegi zlepiamy.Kroimy na paszteciki,wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.30 minut do podrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Przed włożeniem paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy ok.25 minut.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...