wtorek, 5 grudnia 2017

Belgijskie gofry



Moja 1000 watowa gofrownica nie radzi sobie najlepiej z klasycznymi goframi ale z tymi poradziła sobie idealnie.Gofry są chrupiące i mega słodkie więc zamiast bitej śmietany z owocami lepiej wybrać coś kwaskowatego dla przełamania smaku choć bez dodatków też są przepyszne :)
Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.


SKŁADNIKI

✤ 230 g stopionego masła
✤ 2 szklanki mąki
✤ 3 jajka
✤ 1/3 szklanki mleka
✤ 16 g świeżych drożdży
✤ szklanka cukru

Z drożdży robimy rozczyn(drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut).
Mieszamy mokre składniki-masło,jajka i mleko.Dodajemy mąkę i rozczyn,miksujemy do połączenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1,5 godziny do podwojenia objętości.
Do gotowego,wyrośniętego ciasta wsypujemy szklankę cukru i mieszamy.
Pieczemy w nagrzanej gofrownicy kilka minut pilnując aby gofry się nie przypaliły ponieważ cukier dość szybko się karmelizuje.
Po wyjęciu z gofrownicy gofry są dosyć miękkie ale po odłożeniu do wystudzenia na kratce z piekarnika nabierają chrupkości.


Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...