czwartek, 23 listopada 2017

Babka cytrynowa


Wilgotna,cytrynowa babka nasączona sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem.
Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki,tam ten przepis widnieje pod nazwą Lemon Drizzle Cake.
Jeśli nie lubicie suchych babek to warto wykorzystać ten przepis :)


SKŁADNIKI

✤ 170 g masła
✤ 170 g cukru
✤ 200 g mąki
✤ 3 jajka
✤ 2 łyżki mleka
✤ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
✤ skórka otarta z dwóch cytryn

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę,dodajemy jajka a następnie resztę składników i miksujemy tylko do połączenia składników.Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy  w 160 stopniach ok.50 minut do "suchego patyczka".

NASĄCZENIE

✤ 100 g cukru
✤ sok z dwóch cytryn

Składniki łączymy ze sobą i tak przygotowaną mieszanką nasączamy ciepłe jeszcze ciasto,które zaraz po wyjęciu z piekarnika dziurkujemy patyczkiem do szaszłyków.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...