Wilgotna,cytrynowa babka nasączona sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem.
Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki,tam ten przepis widnieje pod nazwą Lemon Drizzle Cake.
Jeśli nie lubicie suchych babek to warto wykorzystać ten przepis :)
SKŁADNIKI
✤ 170 g masła
✤ 170 g cukru
✤ 200 g mąki
✤ 3 jajka
✤ 2 łyżki mleka
✤ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
✤ skórka otarta z dwóch cytryn
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę,dodajemy jajka a następnie resztę składników i miksujemy tylko do połączenia składników.Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy w 160 stopniach ok.50 minut do "suchego patyczka".
NASĄCZENIE
✤ 100 g cukru
✤ sok z dwóch cytryn
Składniki łączymy ze sobą i tak przygotowaną mieszanką nasączamy ciepłe jeszcze ciasto,które zaraz po wyjęciu z piekarnika dziurkujemy patyczkiem do szaszłyków.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz