czwartek, 23 listopada 2017

Sos karmelowy


Najlepszy sos karmelowy jaki kiedykolwiek jadłam.Jest uzależniający a jego przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne.Powinno się go robić z termometrem aby dokładnie określić jego temperaturę ale ja zawsze robię go na oko i zawsze wychodzi :) Doskonały jako dodatek do lodów,ciast,deserów :)


SKŁADNIKI

✤ szklanka cukru
✤ pół szklanki wody
✤ 180 ml śmietany 30%
✤ 50 g masła

Cukier wsypujemy do garnka i zalewamy wodą,mieszamy aby cukier był mokry i podgrzewamy na średnim ogniu.Karmelizowanie cukru trwa jakieś 12-15 minut.Nie mieszamy cukru!Obserwujemy dokładnie kolor karmelu,jeśli ma bursztynowy kolor to ściągamy garnek z ognia(nie należy przeciągać czasu gotowania bo im ciemniejszy karmel tym bardziej gorzki będzie w smaku) i dodajemy masło i śmietanę i mieszamy do czasu aż powstały zlepek się nie rozpuści.Stawiamy garnek z powrotem na małym ogniu i gotujemy jeszcze minutę.Można dodać szczyptę soli.Po wystudzeniu karmel wkładamy do lodówki.Przechowywanie w lodówce sprawi że karmel zgęstnieje i nie będzie się karmelizował.Jeśli po wyjęciu z lodówki będzie za gęsty można podgrzać go w mikrofalówce lub włożyć na chwilę naczynie z karmelem do ciepłej wody.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...