środa, 18 października 2017

Banoffi


Jeśli lubicie mega słodkie ciasta to ten przepis jest właśnie dla Was :)
Połączenie masy kajmakowej,bananów,ciasteczkowego spodu i śmietany to zdecydowanie propozycja dla łasuchów :)
Całość ma dość luźną konsystencję i ciężko się kroi więc można zastąpić ciasteczkowy spód kruchym ciastem.

CIASTECZKOWY SPÓD

✤ 200 g herbatników
✤ 100 g masła (rozpuszczamy i studzimy)

RESZTA SKŁADNIKÓW

✤ puszka masy kajmakowej
✤ 2 banany
✤ 330 ml śmietany kremówki
✤ łyżka cukru
✤ kakao lub starta czekolada do oprószenia



Ciasteczka kruszymy w malakserze lub ręcznie na pyłek i dodajemy ostudzone masło.


Tak przygotowanym spodem wykładamy formę na tartę lub tortownicę i dociskamy.Chłodzimy w lodówce 30 minut.



Masę kajmakową miksujemy chwilę i smarujemy nią ciasteczkowy spód.Banany kroimy w plasterki i układamy na kajmaku.


Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru i wykładamy na masę kajmakową z bananami.


Wierzch oprószamy kakao lub startą czekoladą.Chłodzimy w lodówce.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...