czwartek, 15 lutego 2018

Prażonki duszonki


Prażonki duszonki lub znane też pod innymi nawami danie tradycyjnie przygotowywane w kociołku nad ogniskiem.Smak dzieciństwa.W każdym regionie przygotowywane z dodatkiem różnych składników.W okresie zimowym kiedy nie mamy możliwości zrobienia duszonek w kociołku robię je w piekarniku:)


SKŁADNIKI

✤ ok.1 kg ziemniaków
✤ pół główki białej kapusty
✤ 300-400 g wędzonego boczku
✤ sól i pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.Kapustę szatkujemy.Boczek kroimy w plastry.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo ziemniaki(oprószamy za każdym razem solą i pieprzem),plastry boczku i kapustę(na dno naczynia możemy dać skórę z boczku),powtarzamy aż do zapełnienia naczynia.
Naczynie owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.1,5-2 godziny(monitorujemy po godzinie).Pod koniec pieczenia możemy odkryć górę aby wierzch się przyrumienił.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...