środa, 17 stycznia 2018

Cake pops


Mimo,że już dawno po świętach to przepis na cake popsy jest uniwersalny ponieważ tylko od naszej wyobraźni zależy jak te pyszne lizaki z ciasta będą wyglądać.Można je oblać czekoladą i obtoczyć w kokosie lub posypce albo za pomocą żelowych pisaków namalować uśmiechnięte buźki.Pełna dowolność :)



SKŁADNIKI NA CIASTO

✤ szklanka mąki
✤ 110 g masła w temp.pokojowej
✤ pół szklanki cukru
✤ 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
✤ 1/4 szklanki mleka
✤ 2 jajka
✤ można dodać kilka kropli ulubionego aromatu

✤ 120 g serka mascarpone
✤ 70 g roztopionej białej czekolady

Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę,dodajemy jedno po drugim jajka za każdym razem miksując.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko i miksujemy tylko do połączenia składników.
Dowolną foremkę(może to być keksówka lub mniejsza blaszka)smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,wlewamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach około 40 minut do "suchego patyczka".

Wystudzone ciasto kruszymy.Mascarpone mieszamy z roztopioną czekoladą i dodajemy do pokruszonego ciasta.Mieszamy tworząc kulę,zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 15 minut w zamrażalce.

SKŁADNIKI DO OBLANIA LIZAKÓW

✤ tabliczka białej czekolady
✤ tabliczka mlecznej czekolady
✤ kilka kostek roztopionej gorzkiej czekolady
✤ 2 łyżki oleju
✤ posypki,żelowe pisaki do ozdabiania
✤ patyczki do lizaków(dostępne na Allegro) lub patyczki do szaszłyków

Ciasto wyjmujemy z zamrażalki i odrywając równe kawałki formujemy kulki,układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie mrozimy przez 15 minut.
Końcówkę patyczka zanurzamy z roztopionej gorzkiej czekoladzie i wkładamy do połowy kulki,ponownie chłodzimy przez 15 minut.
Czekolady białą i mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z łyżką oleju(każdą czekoladę osobno).Kulki zanurzamy w roztopionej czekoladzie,czekamy aż spłynie jej nadmiar i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.Chłodzimy w lodówce do zastygnięcia czekolady i ozdabiamy wedle uznania lub jeśli chcemy obtaczać w kokosie czy posypkach to robimy to zanim czekolada zastygnie.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowy kwiatek z nutellą

Drożdżowy kwiatek z nutellą znika w oka mgnieniu. Pyszna propozycja do kawy lub na podwieczorek. Warto użyć do wykonania oryginalne...