Ostatnio gdzie i rusz nie spojrzałam to wszędzie widziałam zachwyt nad tymi pączusiami.Postanowiłam sama spróbować je zrobić.Przepis jest prosty a pączusie smaczne i lekkie.Warto wypróbować :)
SKŁADNIKI
✤ 2 szklanki mąki
✤ 4 łyżki cukru
✤ 250 g sera twarogowego w kostce
✤ łyżka margaryny lub masła
✤ 1/3 szklanki letniego mleka
✤ 30 g świeżych drożdży
✤ 2 jajka
✤ żółtko
✤ olej do smażenia,cukier puder do oprószenia
Robimy zaczyn-mleko mieszamy z drożdżami,łyżeczką cukru i łyżką mąki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg i ostudzoną margarynę.Dodajemy mąkę i zaczyn i wyrabiamy ciasto po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron.Wyciągamy na papierowy ręcznik aby nadmiar tłuszczu ociekł.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz